Velkommen til de små ting i hverdagen

torsdag den 29. november 2012

Nedlagt

I dag er der dømt sofa. Arbejdsdagen i går sluttede brat før tid da en omgang opkastsyge pludselig indfandt sig.  Heldigvis er det ovre ien, og nu plejes kroppen og trætheden på sofaen. Ind i mellem trisses der lidt rundt, der flyttes på lidt opvask og en smule vasketøj og der trisses tilbage på sofaen igen. Men det går fremad. Udenfor drysser det ned fra himmelen. Ind i mellem er det regn og ind i mellem sne. Store hvide fnug der stille daler ned men smelter når de når jorden fordi temperaturen kun lige er på nul. Men hyggeligt ser det ud. Hyggeligt og juleagtigt og det må det gerne, for den er lige om hjørnet, julen. Måske skal kasserne med julesager ned fra loftet i aften når gemalen kommer hjem hvis energien har fundet sin vej tilbage hertil.
Billederne herunder er fra en slotspark fra vores ferie på Fyn.



 God aften derude.

mandag den 26. november 2012

På retur

Jo jo, vi er her skam endnu. Måske nogle kunne være kommet i tvivl, men som vaneligt, når vi er pressede og travle, hives stikket til cyberspace ud og nedprioriteres for en stund. Nogle mener at man er forpligtet og ikke kan være bekendt, andre synes det er ganske naturligt og helt ok. Man må synes hvad man ønsker og affinde sig med, at vores liv nu engang er indrettet således at der ind i mellem er perioder hvor der bare ikke er hverken tid eller overskud tilbage i døgnet til andet end det som er nødvendigt for at hverdagen hænger sammen.
Men vi er her stadig. Vi er på den anden side af et travlt og optaget efterår, vi er hjemme igen efter en meget kærkommen uges ferie på det smukke Fyn, og vi nyder at aftenerne atter er fulde af frie timer og hyggelige stunder.
Vi begynder så småt at forberede den kommende julemåned og summer allerede nu i krogene om hemmeligheder og spændende ideer. Der lægges planer og noteres en smule, der samles til huse og findes på og alt ind i mellem hygges der og tages god tid.
Lige nu er vi landet efter endnu en skøn middag hos svigermor i hyggeligt selskab hvor lattermusklerne virkelig var i brug. Nu flades der ud i puderne mens der er kanalrundfart på skærmen. Rigtig god aften derude!

lørdag den 6. oktober 2012

Æblekagetid

En af favoritterne herhjemme er æblekage med markroner og det er en yndet dessert i efterårs og vintermånederne. Det er en af de få klassikere der aldrig bliver ændret ved i opskriften simpelthen af den årsag at den smager himmelsk som den er. Det eneste der varierer i opskriften er æblesorten.
I går blev grøden lavet af :
8 belle de boskop æbler, skræl- og kernehusfri og herefter skåret i småstykker
½ stang vanilje
En lille håndfuld lyst rørsukker
Et skvat vand så der ca står et par cm i bunden af gryden.

Alle herlighederne koges ved svag varme i gryden indtil æblerne har den konsistens man ønsker.
Bagefter afkøles det en smule inden grøden lægges sammen med knuste markroner eller honningristede mandler eller hvad man nu er i humør til.

 
 
Ovnen var også i brug i går eftermiddag. Min skønne svigerinde har fødselsdag i næste uge og hun sukker efter en tung dessertkage med masser af chokolade. Så første etape gik i gang i går og resultatet blev rigitg godt. Fortsættelse følger over de næste dage efterhånden som flere af enkeltdelene bliver tryllet frem. I går var bl.a. disse ingredienser i spil...

 
 
I dag er det langsom lørdag. Måske der skal slåes lidt græs og luges lidt ukrydt. Måske skal der køres en tur til staden og indhentes noget gemalen absolut mener han ikke kan undvære i husholdningen...en mikroovn! Måske skal der hækles en maske eller to. Måske, måske. Mulighederne er mange, skønne og langsomme.
God lørdag til dig derude!

søndag den 30. september 2012

Opskrift på Grydebrøddet

Til min sidste fødselsdag fik jeg to af de skønne støbejernsgryder fra Le Crueset foræret. Disse er helt fantastiske til madlavning i alle henseender og samtidig er de så kønne at kigge på.
Den ene af gryderne har lige så ofte plads i ovnen som den har på komfuret hvor den frembringer lækre smagfulde brød med knasende sprød skorpe og en saftig smagfuld krumme som kan varieres i det uendelige.
Den opskrift jeg brugte til brødde fra sidste indlæg ser sådan ud;

6 dl vand
gærklump i ærtestørrelse
1 spsk salt
125 g ølandshvedemel
100 g grahamsmel
400 g alm. hvedemel
2 spsk honning
1 håndfuld solsikkekerner
1 håndfuld hørfrø

Til bunden af gryden:
1 spsk mel
1 dl solsikkekerner

Gæren røres ud i vandet og alle de andre ingredienser røres sammen med til en meget lind dej som stilles til hævning på køkkenbordet natten over, mindst 10 timer. En times tid før bagning slåes der et par slag i dejen med en grydeske. Gryden stilles i den kolde ovn og sammen varmes de op til 250 grader.
Når disse er varme drysses mel og solsikkekerner i bunden af gryden og dejen hældes oveni.
Børdet bages i 30 min med låg på og herefter i 15 min uden låg. Efter bagning tages brøddet straks ud af gryden da det ellers bager videre.
Brøddet skal hvile mindst 30 minutter inden udskæring, da det eller smuldre helt fra hinanden.


God fornøjelse!

fredag den 28. september 2012

Fredagsstilhed

Ude i den mørke morgen lysner solen op i horisonten. Vinden puster blidt til bladene og regnen er standset. Rundt omkring på jorden er der stadig fugtigt efter gårsdagens mange mange dråber og regnorme bugter sig rundt på fliserne.
Indenfor er tasken pakket både med madpakke og skiftetøj. Et par sterinlys blafre rundt omkring i hjørnerne og skaber efterårshygge i morgenskumringen. Henne på risten står et grydebrød og damper og dufter. Det er lige kommet ud af ovnen og skal med på cyklen til arbejde i dag og forhåbentlig friste sultne ganer.
 
Henne på stolen hænger regntøjet som er blevet tørt fra cykelturen hjem i går som foregik i silende plaskende regn og som fik tankerne til at vandre tilbage til sidste weekend hvor nogle af de lyse timer så sådan ud;
 



 
Mon også vi får sådanne timer denne weekend...?
God dag derude!


lørdag den 15. september 2012

Vinterparathed

At være klar, at være forberedt, at være parat, kan man være i mange henseender. Lige nu er mine fødder klar til sne, kulde, frostgrader og susende vinde...




 
En lækker ankellang støvle i skønneefterårsfarver med fór af lammeuld. De skal nok kunne holde fusserne varme i de kolde måneder. foreløbig bliver de nu i æsken på hylden lidt endnu... ;)

fredag den 14. september 2012

Efterårsrusk

Udenfor rusker blæsten i buske og træer, regnen pisker ned og himmelen er tung og grå. Indenfor er lyset tændt i krogene, der ristes mørk brød på brødristeren og der hækles en pind eller to i det ene hjørne af sofaen inden arbejdet kalder.
Forude venter weekenden med et par skønne fridage som indebære en fødselsdag og hyggelige timer med hygsomme mennesker og ellers er der afslapning på programmet.

Forleden aften var der tøsehygge her på matriklen og i den anledning afprøvede jeg en af mine fødselsdagsgaver i ovnen, en støbejernsgryde fra Le Creuset. Det blev til det mest fantastiske grydebrød med en lækker sprød skorpe og en saftig krumme med smag af ristet korn.


 
Opskrift kommer senere.
God dag derude, husk regntøjet ;)